Åkgräsklippare förenklar ett av sommarens alla måsten

Sommarsemestern är utan tvekan en tid då vi behöver vila och samla krafter inför hösten, som har en obehaglig tendens att dyka lika tidigt som ovälkommet varje år. Samtidigt vill man såklart hålla snyggt i hemmet och i trädgården, om en sådan finns. Många upplever nog att tiden inte riktigt räcker till. Bilen ska tvättas, stuprören rensas, flintasteken grillas, gräsmattan ska klippas… Vi ska även hinna med att umgås med familj och vänner. Ibland framstår arbetsplatsen som rena vilohemmet.

Gräsmattor har som bekant en egenhet att växa i en rasande takt om man inte håller efter dem. Därför är det svårt att klara sig utan gräsklippare om man vill få tid över även till annat. Med en större gräsmatta hemma, kan det vara klokt att unna sig en åkgräsklippare. Med en åkgräsklippare fixar du gräsmattan samtidigt som du kan sitta och lyssna på en bra ljudbok eller skiva. Lyckligtvis finns det idag ett stort utbud av prisvärda modeller.

Till exempel kan nämnas att McCullochs senaste åkgräsklippare i Front Mower-serien är utrustade med omställbar fram- och fyrhjulsdrift vilket ger bättre säkerhet vid klippning i sluttningar. Även fabrikat som Honda, Jonsered och John Deere har modeller med motsvarande funktioner i sitt sortiment. Partner har flera modeller som även kan kombineras med andra redskap, till exempel snöblad, vilket kan komma väl till pass på vintern, och man kan även koppla p släpkärror. Vikings MT 6127 är mer påkostad modell med tank på hela nio liter och möjlighet att koppla på soltak.

Stiga åkgräsklippareEn åkgräsklippare kan vid första anblicken se ut att vara en kostsam investering. Men med tanke på hur kort sommaren är på våra breddgrader, kan det vara väl värt pengarna. Det finns många modeller att välja på. Från de enklaste modellerna som Stigas Primo eller Villa för lite drygt 10 000 kronor till riktigt avancerade proffsmaskiner för över 50 000 kronor. På de flesta åkgräsklippare, även enklare modeller, sitter du bekvämt och har god överblick, vilket minskar risken för att köra över vattenslangen.

Klart är, att med en åkgräsklippare tar du hand om gräsmattan snabbt och enkelt utan att köra slut på krafterna. Sommaren ska vara en tid för vila, återhämtning och trivsamma stunder med de man tycker om, innan vardagens alla stressmoment tar vid igen. Gräsklippning är kanske utmärkt motion, men har man flera hundratals kvadratmeter vildvuxet gräs att ta itu med blir jobbet snart både tröttsamt och tråkigt. Det är lätt att dra på sig skador, framför allt ryggskott, om man står böjd över den gamla handjagaren timme efter timme. De flesta kan nog tänka sig att använda de korta semesterveckorna till roligare saker än att ligga utslagen med knäckt rygg.